Kombucha – Kombuča

Kombucha alebo čajová huba je rôsolovitá hmota, vytvorená masívnym objemom kvasiniek (obvykle Acetobacter aceti, resp. kvasinkami rodu Sacharomyces), ktoré menia jednoduché cukry a alkohol na kyselinu octovú.

Kombucha je prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych mikroorganizmov. Vzniknutá hmota je akási malá chemická “továreň”. Počas kvasného procesu prebehne mnoho komplikovaných chemických reakcií, pričom sa vytvárajú viaceré pre človeka prospešné látky.

Okolo vzniku Kombuchy existuje veľa povestí. Jej vznik sa nedá časovo presne určiť. Predpokladá sa však, že pochádza z Východnej Ázie, resp. Číny alebo Japonska. No isté je, že k nám sa čajová huba dostala z Japonska, cez cárske Rusko. Už pred mnohými rokmi ju pestovali mnísi v českých kláštoroch, pod názvom „Olinka“

Používa sa ako Alternatívny ľudový liek hlavne pravidelným pitím nápoja Kombucha https://sk.wikipedia.org/wiki/Kombu%C4%8Da alebo prípravu koktailu, čaju, pleťové prípravky, kúpele, ale aj polievky, alebo ocot.

Účinky nápoja Kombucha: zvlášť v súčasnej dobe sú viaceré účinky cenné,

  • posilňuje imunitný systém
  • antibiotické účinky proti baktériám a vírusom
  • antioxidačné účinky – očisťuje organizmus od škodlivých látok
  • podporuje trávenie – harmonizuje činnosť čriev
  • posilňuje pečeň a obličky
  • povzbudzuje telesný metabolizmus a následne zlepšuje fyzickú výkonnosť, posilňuje aktivitu mozgu, regeneruje nervový systém, znižuje telesnú únavu, zbavuje napätia a dodáva energiu a vitalitu.

Rozmnožovanie

  • Prirodzene sa tvorí nová kultúra na hornej materskej kultúre. Druhá kultúra dorastá pravidelne na povrchu, a už po 7 – 8 dňoch pri správnom použití môžete kultúru rozdeliť a použiť oddelene.
  • Vytvorenie kultúry na osladenom vykvasenom nápoji. Nová kultúra na povrchu nápoja za 7 – 12 dní vyrastie pri správnom použití.
  • Tiež odrezaním časti z materskej Kombuchy. Odrezaná časť by nemala mať menší priemer ako 6 cm, následne použite klasicky ku kvaseniu.

Uskladnenie

  • Kombucha – hubová kultúra sa dá v živnom roztoku skladovať v chladničke, kde vydrží 3 – 4 týždne.
  • Je možné aj zmrazenie – nízke teploty nezničia a zamrazená vydrží dlhšie. Keďže časť buniek zahynie obnovenie trvá cca. 2 týždne.
  • Iným spôsobom je tiež vysušenie Kombuchy. Obnova trvá tiež cca 2 týždne.