Kombucha

Kombucha alebo čajová huba je rôsolovitá hmota, vytvorená masívnym objemom kvasiniek (obvykle Acetobacter aceti, resp. kvasinkami rodu Sacharomyces), ktoré menia jednoduché cukry a alkohol na kyselinu octovú.

Kombucha je prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych mikroorganizmov. Vzniknutá hmota je akási malá chemická “továreň”. Počas kvasného procesu prebehne mnoho komplikovaných chemických reakcií, pričom sa vytvárajú viaceré pre človeka prospešné látky.

Okolo vzniku Kombuchy existuje veľa povestí. Jej vznik sa nedá časovo presne určiť. Predpokladá sa však, že pochádza z Východnej Ázie, resp. Číny alebo Japonska. No isté je, že k nám sa čajová huba dostala z Japonska, cez cárske Rusko. Už pred mnohými rokmi ju pestovali mnísi v českých kláštoroch, pod názvom „Olinka“

Používa sa ako ľudový liek na pitie, z kombuchového nápoja sa pripravujú rôzne koktaily, pleťové prípravky, kúpele, ale aj polievky, alebo ocot.

Všeobecne predpokladané účinky nápoja sú: posilňuje imunitný systém, má antibiotické účinky proti baktériám a vírusom, očisťuje organizmus od škodlivých látok, podporuje trávenie, harmonizuje činnosť tenkého a hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky, povzbudzuje látkovú výmenu, zlepšuje fyzickú výkonnosť, posilňuje aktivitu mozgu, regeneruje nervový systém, znižuje telesnú únavu, zbavuje napätia a dodáva energiu a vitalitu.

Rozmnožovanie

  • Prirodzené vytvorenie novej kultúry na hornej materskej kultúre. Druhá kultúra narastie na povrchu už po 7 – 8 dňoch pri správnom použití.
  • Vytvorenie kultúry na osladenom vykvasenom nápoji. Druhá kultúra na ňom za 7 – 12 dní vyrastie pri správnom použití.
  • Odrezaním časti z materskej kombuchovej kultúry. Odrezaná časť by nemala mať menší priemer ako 6 cm.

Uskladnenie

Kombuchová kultúra sa dá v živnom roztoku skladovať v chladničke. Týmto spôsobom uskladnená vydrží 3 – 4 týždne. Je možné aj mrazenie. Kombuchu nízke teploty nezničia a zamrazená vydrží dlhšie. Keďže časť buniek zahynie obnovenie trvá cca. 2 týždne. Iným spôsobom je tiež vysušenie kombuchy. Obnova trvá tak isto cca 2 týždne. Tretí spôsob je úplne iný. Ide tu o usušenie kombuchy. Postup “oživovania” je rovnaký ako pri 1. a 2. spôsobe. Zaujímavosťou je, že sušená kombuchová masa sa používa na výrobu umelej kože.

Kombucha: Liek alebo nebezpečný nápoj?