Liečivý nápoj Kombucha

Tento liečivý probiotický nápoj prišiel k nám, tak isto ako viacero časom overených liečivých metód, z východnej Ázie – Tibetu, ktorý bol vraj dovezený pre vážne chorého panovníka. Kombucha je tzv. vodná huba, ktorá sa používa na prípravu anti-oxidačného liečivého nápoja.

Kombucha obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok:

Kyselina glukurónová – prečisťuje organizmus, povzbudzuje správnu funkciu imunitného systému a látkovú výmenu, napomáha odbúravaniu cholesterolu, je stavebnou látkou mnohých dôležitých polysacharidov, ktoré tvoria väzivo či chrupavku.
Kyselina mliečna – údajne bráni vzniku rakoviny.
Vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C.
Kyselina listová – metabolizmus bielkovín, tvorba červených krviniek, zlepšuje vstrebávanie železa, podporuje premenu niektorých aminokyselín a syntézu nukleových kyselín, má preventívne účinky proti rakovine a ďalším chorobám.

Posilňuje imunitný systém, má antibiotické účinky proti baktériám a vírusom, očisťuje organizmus od škodlivých látok, podporuje trávenie, harmonizuje činnosť tenkého a hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky, povzbudzuje látkovú výmenu, zlepšuje fyzickú výkonnosť, posilňuje aktivitu mozgu, regeneruje nervový systém, znižuje telesnú únavu, zbavuje napätia a dodáva energiu a vitalitu.

Kombucha naviac obsahuje veľa tráviacich enzýmov, ktoré sa v strave moderného človeka vyskytujú len veľmi málo. „Tento nápoj je zdravý práve vďaka enzýmom. Strava, ktorú jeme, je často neživá a je veľmi dobré, keď pridáme čokoľvek, čo obsahuje enzýmy na podporu trávenia.“

Tradičné dávkovanie: odporúča sa piť 1 pohárik (1dcl) ráno na lačno a 2 počas dňa pred jedlom. Pitie pred jedlom je vhodné najmä pri diétnych plánoch. Z počiatku môže pitie kombuchy vyvolávať nepríjemné pocity v oblasti žalúdku, tento stav je dočasný a zmiernime ho podávaním kombuchy po jedle.

Pripravujte si doma tento úžasný liečivý nápoj – Kombucha

Potrebujeme – čajovú hubu KOMBUCHA, vodu, nádobu zo skla, (podľa možnosti so širším otvorom, najlepšie 5-6L fľaša), tkaninu prepúšťajúcu vzduch (gázu a pod.) a gumičku na izoláciu otvoru, 70g biely cukor na 1 L vody, 5 g čistý čierny čaj na 1L vody:

Príprava čierneho čaju

  1. Čistú vodu vriacu. /4L vody/
  2. 70 – 80 g biely cukor na 1L vody /300g cukru/
  3. Čierny čaj: pridáme 5 g na 1L vody /20g čaju/
  4. Čaj nalejeme do sklenenej nádoby a necháme /vychladnúť cca 30C/
  5. Prilejeme do čaju malé % kombuchového nápoja /cca 1dcl/
  6. Kombuchu omyjeme a vložíme hladkou stranou hore. /opakovane hubu používame a omývame v studenej vode a časom spodnú časť oddelíme t.j. rozmnoženie/
  7. Otvor kvasnej nádoby prikryjeme gázou, lanovým plátnom, aby bola nádoba chránená hlavne pred hmyzom, a bol zabezpečený prívod čerstvého vzduchu.
  8. Kvasnú nádobu postavíme na tmavé miesto izbovej teploty. Svetlo nie je vôbec potrebné. Prudké a priame slnečné svetlo hube aj nápoju škodí. Necháme stáť asi 8 – 10 dni alebo aj viac dní a potom takto proces opakujeme dokola, (cedíme podľa chuti nápoja)
  9. Čistými rukami vyberáme hubu z kvasnej nádoby, umyjeme v studenej vode a odložíme do chladničky v nádobe s trochou nápoja, pokiaľ nepripravíme nový čaj na prípravu.
  10. Hotový nápoj scedíme cez tenké sitko, nalejeme do fliaš, odložíme na chladnejšie tmavé miesto a užívame podľa potreby a chuti denne.

Prípravu ďalšieho nápoja opakujeme odznova, treba dbať na čistotu a starať sa o hubovú kultúru a pripravovať nápoj s láskou a potešením. Pitie nápoja je najlepšie ráno nalačno a odporúčam piť nápoj pravidelne. V prípade potrebnej očisti a detoxikácie, alebo zdravotným problémom, odporúčam začať piť nápoj 3x denne po 1dcl aspoň 15-30 min. pred jedlom. Nápoj dokáže človeka aj zasýtiť a to hlavne preto lebo obsahuje veľmi dôležité minerály a vitamíny pre človeka, práve preto je veľmi dobré, ak tento nápoj pripravuje aj osoba, ktorá ho používa, príp. celá rodina, v ktorej je zároveň aj táto kombucha členom.